Rieten dak renoveren

Geschreven door:
Joost Kunst
Datum:
10-02-2022 17:01

Waarom rieten dak renoveren?

Een rieten dak kan tussen de 25 en 40 jaar meegaan. De werkelijke levensduur wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van het riet en de omstandigheden waaraan het wordt blootgesteld. U kunt uw rieten dak renoveren om het uiterlijk te verbeteren en de levensduur te verlengen, maar een rieten dak kan op verschillende manieren worden gerenoveerd. We zullen een aantal van deze manieren doornemen, evenals een ruwe schatting voor de kosten van het restaureren van een rieten dak.

Het visuele element is de voornaamste reden om uw rieten dak te restaureren. Uw dakbedekking zal na een opknapbeurt in zijn oude glorie worden hersteld. Een tweede doel is om uw rieten dak langer mee te laten gaan. Een gerestaureerd rieten dak gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar langer mee.

Onze ambachtslieden kunnen prachtige rieten daken maken van het natuurlijke basisproduct riet. De daken beschermen de constructies tegen de elementen, zoals de zon, regen, hagel en wind. Het riet is door deze omstandigheden aan slijtage onderhevig. Onderhoud zal nodig zijn om het dak zo lang mogelijk in een gezonde en effectieve staat te houden.

Als het dak zo oud is dat routine-onderhoud niet meer voldoende is en het dak het einde van zijn levensduur nadert, zijn er verschillende mogelijkheden om de levensduur van het dak te verlengen. Afhankelijk van de staat van het dak, heeft elk alternatief zijn eigen voor- en nadelen. Als uw dak moet worden gerestaureerd, moet u met ons overleggen om te bepalen wat de beste aanpak is. De opties omvatten:

Methodes renovatie rieten dak

Opstoppen

Elke laag riet wordt teruggetrokken na het opstoppen, meestal nadat de buitenkant van het riet is ontdaan van algen en mos (het dak wordt eerst schoongemaakt). Hierdoor komt er ruimte vrij onder het grondwerk, zodat er nieuw riet kan worden aangebracht met een minimale lengte van 70 cm. Het riet wordt verwijderd als het te zwak is (meestal afkomstig van oude wilgentenen). Het dak wordt hierdoor dikker. De bosjes worden om de andere laag over het riet gebonden (indien nodig) en blijven dus zichtbaar. Daarna wordt het dak losgemaakt en grondig schoongemaakt, zodat er geen algen of mossen achterblijven.

Doordekken

Het doordekken begint aan de onderkant van het dak. Telkens wordt een laag van 30 cm afgepeld en de verouderde buitenlaag van het riet weggesneden. Het schone oude riet ligt nu vrij op het dak, en vers riet wordt doorgezeefd en tussen en op het bestaande riet geschoven. De rietlaag wordt na het bijwerken met de rietdekker ge√ęgaliseerd.

Bovenop het riet wordt een staaldraad aangebracht, aangezien het vorige bindmateriaal niet meer geschikt is. Er worden roestvrije staaldraden aan genaaid om het riet helemaal tot aan de kap te trekken, en het riet kan dan tussen de staaldraad en de kap worden opgevangen. De staaldraad wordt ten minste 10 cm onder het oppervlak ingegraven en loopt loodrecht op de richting van het riet. Het gevolg kan zijn dat het dak nu jaren achteruitgaat voordat het weer tevoorschijn komt!

Overdekken

Bij overdekken wordt het riet eerst gereinigd, en vervolgens wordt er nieuw riet bovenop het oude gelegd. Deze aanpak heeft het voordeel dat het onderliggende liggende pand niet uitgebreid aan verbouwing wordt onderheven. Deze procedure is minder aan te raden omdat het oude, stoffige dak blijft zitten en het dak structureel minder goed zal functioneren.

Bijsteken

Tot slot is de laatste methode bijsteken. Bij deze procedure voor het renoveren van een rieten dak is de eerste stap het reinigen van de rieten dakbedekking. Vervolgens wordt op de plaatsen van het dak waar de bedekking niet meer zo dik is, nieuw riet aangebracht. Voor deze aanpak is echter een minimale dikte van het oude riet nodig.

Kosten rieten dak renoveren

Wil jij door rietdekkersbedrijf joost kunst jouw rieten dak laten renoveren? De kosten voor deze ingreep zijn afhankelijk van een aantal factoren, namelijk: de gekozen renovatiemethode, bereikbaarheid van het dak, rijkosten en de oppervlakte van uw rieten dak. Normaliter liggen de gemiddelde kosten tussen de 30 en 50 euro per m2. Tot slot zitten hierbij niet de kosten van het nieuwe riet en andere materiaalkosten, zoals steigers.

Rieten dak renoveren twente

Wij renoveren rieten daken door heel Twente. Oldenzaal, Enschede, Hengelo, Almelo, Vriezenveen of Nijverdal dit zijn een aantal plaatsen waar wij in het verleden als rieten daken hebben mogen renoveren.

Wil jij een offerte op maat van jouw project ontvangen? Vul dan onderstaand het contactformulier in:

No items found.